Functionalitatea. Detaliul care face diferenta in baia ta

Anul nou bate la usa cu noi oportunitati , fiind un moment bun sa regandesti designul baii tale. Indiferent ca te-ai mutat sau te-ai plictisit de baia cea veche trebuie sa ai in vedere aspectele noului proiect. Sunt lucruri simple, aparent banale, dar care pot sa-ti influenteze remarcabil functionalitatea in baie.

Afla de la noi ca termenul „design” nu inseamna numai aspectul estetic ci si functionalitatea.

Pentru a (re)amenaja baia trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • Stabilirea planului camerei de baie. Este mai usor de vizualizat spatiul, amplasarea surselor de lumina (cea naturala – fereastra in cazul in care exista, dar si cea artificiala) a mobilierului si nu in ultimul rand a obiectelor sanitare.
  • Cu totii ne dorim o baie ca in pozele ce le vedem in revistele si site-urile de specialitate. De aceea, este important sa stabilim de la bun început un buget pentru acest proiect.
  • De asemenea, recomandam sfaturile din partea unui specialist (arhiect sau designer de interior). Pe plan indelungat sfaturile din partea specialistului iti vor fi benefice din punct de vedere functional dar si economic.
  • Si nu în ultimul rand tehnologia. Poate nu esti adeptul bluetooth-ului sau iluminatului smart. Vorbind de detalii trebuie sa ai in vedere faptul ca tehnologia ne serveste nevoilor noastre. O oglinda cu iluminare LED  cu functie de dezaburire sau chiar de o baterie cu consum de apa economic cu siguranta vei avea nevoie.

Atentie la detalii!

Nu toata lumea acorda o atentie deosebita baii. Surpriza este ca baia are nevoie de cea mai mare atentie, mai ales, asupra detaliilor. Daca ti se pare ca in baie nu iti petreci foarte mult timp afla de la noi ca si acel timp petrecut in baie ar trebui sa fie eficient petrecut. Incepand cu spatiul de depozitare pana la distanta dintre vasul wc si lavoar sau vasul wc si bideu.

Pentru cei care si-au construit casa, povestea cu amplasarea tevilor este in favoarea lor. In cazul celor care au cumpărat casa sau apartamentul, planul imobilului nu le mai permite schimbarea configurarii tevilor.

functionalitatea
sursa: liveabout.com

Estetica & functionalitatea

In cazul in care intr-o baie s-au stabilit deja racordurile pentru scurgere si/sau alimentarea cu apa atunci in amplasarea obiectelor sanitare se va tine cont de racordurile respective. Iti recomandam ca vasul WC sa fie cat mai apropiat de conducta de scurgere. Pentru o buna desfasurare a activitatilor cotidiene in baia ta va trebui ca distanta dintre lavoar si vasul wc sa fie intre 20 – 30 cm. Distanta din fata wc-ului fata de alte obiecte ar trebui sa fie generoasa (mai mult de 50 cm) si nu la limita indiferent de tipul camerei de baie . Daca baia ta este mai mica iti recomandam vasul wc compact. Un alt aspect care trebuie evitat este amplasarea vasului pe axul usii.

functionalitatea
sursa: K1D_Dynamite old.reddit.com

O exceptie poate face lavoarul fata de cada. Lavoarul poate fi amplasat langa cada (mai ales in baile de 4 m²) deoarece cada ar trebui instalata la o inaltime mai mica fata de lavoar, iar atunci cand te vei spala intr-o baie cu o asemenea configuratie nu vei lovi obiectele din jur sau nu te vei lovi de ceva (asta în cazul in care nu ai instalat o polita deasupra lavoarului).

Atentie la curentul electric!

Am amintit mai sus de tehnologie. Actualmente se comercializeaza oglinzi smart care se pot conecta la telefonul dumneavoastra prin bluetooth. De exemplu, oglinzi cu iluminare LED cu functii de dezaburire si reglarea intensitatii luminii sau dulapioare cu oglinzi ce au in interior si suport pentru priza. Pentru ca aceste tipuri de oglinzi au nevoie de energie electrica pentru a le folosi la adevarata performanta.

In baie exista 3 zone de protectie. Instalarea obiectelor care au nevoie de alimentare la curectul electric se vor instala în zona a 3-a adica la o distanta de cel putin 60 cm fata de cada sau cabina de dus.

In final, speram ca am reusit sa facem clare cateva notiuni intr-ale amenajarii, mai ales, in camera de baie. Pentru orice nelamurire va recomandam, cu caldura, sa apelati la un specialist pentru a te bucura si de functionalitatea unei bai.