Care sunt cele mai potrivite culori pentru baie?

Baia este, fără doar și poate, unul dintre locurile casei care îți poate oferi porția de relaxare zilnică. Tocmai de aceea trebuie amenajată corespunzător, astfel încât să devină oaza ta de liniște. Cum alegi culorile potrivite pentru baie, astfel încât să nu-ți depășești bugetul și să arate conform preferințelor tale?

Acum e mult mai simplu, dacă ai ajuns aici. Te ajutăm noi.

În estetica băii, datorită faptului că nu necesită multe piese de mobilier, amenajarea constă, mai degrabă, în materialele folosite, în paleta de culori și decorațiuni alese pentru a da un aspect plăcut spațiului.

Alegerea culorilor

Există o regulă clasică a amenajării oricărei încăperi, folosită de designeri și anume regula celor trei culori. Se spune că, în percepția vizuală, o încăpere este considerată plăcută privirii atunci când, în amenajarea sa s-au folosit maximum 3 culori. Dintre acestea, două trebuie să contrasteze și să se completeze armonios petru a crea un aspect plăcut.

Principiul 70%-30%
Dacă te întrebi care sunt cele mai potrivite culori pentru baie, ei bine, orice ai combina, trebuie să ai în vedere principiul 70-30. Acesta presupune ca, în cazul în care combini 3 culori, cea mai deschisă să fie în proporție de 70%, cea neutră 20% și culoarea de contrast 10%.

Dacă vrei să combini doar două culori, spre exemplu alb și gri, acestea trebuie să fie complementare. Astfel vei avea 70% alb, 30% gri. De asemenea, luând exemplul combinației dintre alb și gri, albul va fi utilizat în zona inferioară, respectiv pentru gresie, faianța dintre gresie și brâu, vasul de WC etc.

Băile mici au nevoie de atenție specială
Poate nu ți-ai dat seama, dar dacă locuința ta dispune de o baie cu un spațiu mai restrâns, atunci va trebui să ai mai mare grijă în alegerea culorilor. Poți folosi anumite trucuri care să creeze iluzia de spațiu mai mare sau poți face opusul, din neatenție.

Pentru o baie mică, alegerea unor nuanțe de alb, bleu, verde-mentă, bej, va deschide optic încăperea. Va da o notă de bun gust, o eleganță și un rafinament spațiului și va face ca baia ta să pară mai spațioasă și aerisită.

Culorile închise, deși creează aerul luxos, modern și sofisticat, nu sunt potrivite pentru băile mici, deoarece, din punct de vedere vizual, îngustează spațiul. Dacă te bucuri de un ,,spațiu de joacă” oferit de o baie mare, atunci poți fragmenta optic încăperea folosind culori închise, te poți distra cu decorarea, poți alege diferite piese de mobilier de baie și nu numai. Asta doar dacă ai o baie al cărei spațiu îți permite toate acestea.

Care sunt cele mai potrivite culori pentru baie?

Baia turcoaz
Un trend în amenajarea băii este alegerea turcoazului ca bază de culoare. Acesta oferă un aer seren și plăcut încăperii, amintind de valurile mării.

De ce să alegi turcoaz?
Este una dintre cele mai potrivite culori, atât pentru un design retro, cât și pentru unul modern. Ba chiar, mai mult decât atât, combinația turcoazului cu alb, negru sau wenge completează perfect designul băii tale.

Baia în culori wenge
Poate nu ai mai auzit acest cuvânt până acum, însă băile wenge sunt create printr-o combinație de culori în nuanțe calde de bej.

De ce să alegi un design wenge?
Pentru că este mult mai ușor de pus în practică. În prezent, în comerț se găsește o gamă variată de mobilier în aceste nuanțe. Zugrăveala, gresia sau faianța wenge sunt foarte ușor de întreținut, iar, per total, paleta aceasta de culori este potrivită dacă nu ai un spațiu care să-ți permită foarte multe. O baie de apartament va arăta spectaculos într-o astfel de combinație de culori.
Tu ce culori alegi pentru baia ta?

Articole similare

Idei de design pentru amenajarea unei bai
Idei de design pentru amenajarea unei bai
Indiferent că e vorba de construcții de la zero sau renovări, mereu apar dificultăți, unele la cele mai mici detalii. De aceea este foarte important să tratați cu maximă atenție fiecare încăpere și...