Unde și cum amplasăm obiectele sanitare în baie?

Baia este acel element important dintr-un cămin. Din punct de vedere funcțional e acel loc unde ne îngrijim de igiena personală dar mai are și acel rol de „ascunziș” unde ne reîncărcăm bateriile pentru câteva clipe, unde ne ascundem de acele evenimente care ne copleșesc sau de ce nu, să fim onești până la capăt, să ne ascundem un pic de copii pentru a ne reveni, a avea un pic de răgaz. Așadar, ar fi păcat ca această încăpere să nu primească toată atenția noastră când vine vorba de reamenajare/renovare.

Cu toți visăm la cele mai frumoase case, cele mai reușite amenajări, cele mai elegante băi, dar de la vis până la realitate sunt câțiva pași de parcurs.

Înainte de a reamenaja sau renova baia ne întrebăm despre cum și la ce înălțime trebuie amplasate anumite obiecte (ex.: bateria de duș, coloana de duș, vasul WC, ș.a.) Ar trebui să ne gândim exact cine va folosi camera de baie (fie o familie tânără, o familie numeroasă sau o familie cu membri care au diverse afecțiuni locomotorii).

Un lucru știm sigur, adică dimensiunea băii, dar sunt multe aspecte de care trebuie să ținem cont: configurarea rețelei de apă, de energie electrică și racordarea lor, dacă deja este făcută racordarea amplasarea obiectelor sanitare și dimensiunea lor depind de cum s-a făcut racordul. Recomandăm să îți faci un plan/schiță cu măsurători și cum îți dorești să compartimentezi spațiul din baie (adică: zona de cadă, zona de duș, mobilierul cu rol de depozitare ș.a.)

Și acuma să trecem la lucrurile importante din acest articol. Vom enumera obiectele sanitare, accesoriile și tot ce este legat de duș/cadă și distanța la care ar trebui amplasate pentru o experiență de utilizare fără prea multe bătăi de cap. După cum v-ați dat seama că între noi oamenii înălțimile diferă mult așa că măsurile pe care le vom da ca drept exemplu nu sunt standarde. Măsurătorile pe care le vom da ca exemplu sunt măsurători ideale. Bineînțeles vom recomanda și soluții pentru situații diferite, dar am preferat să facem un disclaimer deoarece amenajarea unei băi este într-adevăr o provocare pentru fiecare dintre noi.

  • Pentru vasul WC recomandăm să fie amplasat la o distanță de 20 – 30 cm de peretele care îi este alăturat în cazul în care vasul va fi amplasat în unul dintre colțurile băii. La fel și în cazul unui bideu. În cazul vaselor WC și bideurile suspendate, înălțimea acestora se reglează în funcție de rama de montaj/set rezervor WC încastrat
  • Lavoarul de obicei se montează la o înălțime de 80 - 90 cm față de podea, dar bineînteles că există excepții.
  • Accesoriile de baie ca: suportul pentru hârtia igienică să fie montat de la 50 cm față de podea în apropierea vasului WC, portprosopul recomandăm să fie montat între 120 cm și 150 cm tot față de podea în zona căzii sau a lavoarului.
  • Bateria de cadă/duș sau doar cea de duș indiferent de tipologia lor amândouă recomandăm să fie montate la o înălțime de 100 – 120 cm față de pardosea.
  • Coloana de duș (sau setul de duș cu bară și suport pentru pară) ar trebui să fie montată de la 1 - 1,5 m față de pardosea, iar unde sunt mai mulți utilizatori de înălțimi diferite recomandăm coloana de duș cu suport de pară ajustabil pe înălțime (slider).

În concluzie, recomandăm ca înainte de a începe proiectul de amenajare trebuie să faci o schiță/plan a băii și să iei în considerare cine va folosi baia (ex.: o singură persoană, o familie tânără, o familie numeroasă sau familie cu membru/membri care au dizabilități).


*fotografiile au caracter informativ și au fost preluate de pe pagina de facebook mn_architects_designers